QUÈ FARIES SI ET TROBESSIS UN PINGÜÍ A CASA?
Aquest matí hem rebut un e-mail de l’Steve, un veterinari que ens pregunta si podria tenir un pingüí a casa seva, ens preparem per investigar tot sobre els pingüins per poder ajudar-lo!
Per fer-ho, fem equips cooperatius i triem el nostre nom:






COM ÉS EL PINGÜÍ PER FORA?
Cadascú dibuixa com veu un pingüí i escriu les parts que li sembla que té, per adonar-nos de les evidències d’aprenentatge, també ho repetirem al final de l'itinerari.
Mirem un vídeo dels pingüins on expliquen un munt de coses! El mirem una estona cada sessió perquè és molt llarg.
Avui hem après les parts de fora del pingüí i les escrivim en un dibuix d’un pingüí que penjarem a la classe.

Mirem un vídeo on veiem que els pingüins que són cries no s'assemblen als pingüins adults, els més petits estan recoberts de plomissol i quan són adults de plomes.
Mirem una pàgina del Wix on trobem molta informació d'unes quantes espècies de pingüins.
Després de veure les espècies de pingüí que hi ha, les ubiquem en un mapa. Parlem de la terra, busquem països que coneixem, on vivim nosaltres…


Escollim el nostre pingüí per poder fer el seu hàbitat i després de diverses votacions… ha guanyat el PINGÜÍ BLAU!

COM ÉS EL PINGÜÍ PER DINS? Esquelet i òrgans
Mirem com és un pingüí per dins i quins òrgans utilitza en el seu procés d’alimentació i pensem com podem plasmar-ho en una maqueta i quins materials necessitem per fer-la. Després d’un bon treball en equip ens queden així de bé!


QUÈ MENGEN ELS PINGÜINS?
Mirem el vídeo per aprendre què mengen els pingüins, després ho parlem i anotem entre tots: gambes, calamars, krill, peix i crustacis.
COM NEIXEN ELS PINGÜINS?
Mirem un altre cop vídeos que ens expliquen la reproducció dels pingüins. Veiem que són ovípars, neixen d'ous. Intentem fer com els pingüins i passar-nos un ou en parelles, és molt difícil!

RELACIÓ AMB EL MEDI: PERILLS I HÀBITAT
ON VIUEN ELS PINGÜINS? SEMPRE VIUEN AL MATEIX LLOC?
En un mapamundi fem ratlles amb llana des de Caldes fins al lloc on viuen algunes espècies de pingüins, descobrim que el pingüí blau és el que viu més lluny de nosaltres: a Nova Zelanda.


QUI SÓN ELS SEUS DEPREDADORS? QUINES COSES SUPOSEN UN PERILL PER ELLS?
Parlem dels depredadors, alguns ja els coneixem: colom de mar, gavina, tauró, orca i foca lleopard. Mirem un vídeo i en fem un llistat utilitzant la tècnica del foli giratori amb l'equip cooperatiu.
VISITA A L'AQUÀRIUM
Per poder tenir més informació dels pingüins vam fer la sortida a l'Aquàrium de Barcelona a fer el taller "La petjada del pingüí". Allà vam fer les preguntes a les expertes que vam preparar en equips cooperatius a l'aula i quan vam tornar a l'escola les vam contestar fent memòria de què ens havien dit.

Per saber si pesem més o menys que els diferents depredadors, ens pesem amb una bàscula i anotem el nostre pes en un paper.

Anem a la sala d’ordinadors a aprendre a buscar informació sobre l’hàbitat del pingüí blau i així poder fer la nostra maqueta. Cada grup ho anota en un paper.

Amb tota la informació que hem trobat, fem la Base d'Orientació per poder fer bé la maqueta de l'hàbitat del pingüí blau:


Expliquem a l’Steve que no podem tenir un pingüí a casa perquè no tenim tot el que necessiten per viure i li expliquem les coses que hem après.
Tornem a fer el Kahoot amb les preguntes inicials per acabar l’itinerari i adonar-nos de tot el que hem après, també responem a la Carpeta d’Aprenentatge: podem tenir un pingüí a casa? Per què?

Hem gaudit moltíssim amb aquest itinerari, hem après moltes coses!!!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada